INDIVIDUELE SESSIES

Waarom lichaamsgericht?

Lichaamsgericht werken betekent contact (leren) maken met jouw lichaam. Hierdoor vergroot je het bewustzijn van wat zich in je lichaam afspeelt en kun je je innerlijke wereld verkennen. Zonder dat je het hoeft te weten of uit te leggen vertelt je lichaam jouw verhaal. 

Via ons lichaam ervaren we de wereld. Zonder een lichaam zouden wij niet kunnen leven. Alles wat wij hebben mee gemaakt in ons leven hebben we via ons lichaam ervaren en heeft een blijvende imprint achter gelaten. Je houding, spierspanningen, je adem; alles geeft iets prijs over jouw levensverhaal. Als je bijvoorbeeld in je kindertijd bepaalde emoties moest onderdrukken, of als je niet (voldoende) werd ontmoet in essentiële behoeftes als geborgenheid en liefde, kan het zijn dat deze ervaringen een effect hebben gehad op je lichaam. 

Lichaamsgericht werken betekent contact (leren) maken met jouw lichaam. Hierdoor vergroot je het bewustzijn over wat er in je lijf gebeurt en kun je je binnenwereld onderzoeken. Zonder dat je het al hoeft te weten of uit te hoeven leggen vertelt jouw lijf jouw verhaal. Via ons lichaam nemen wij de wereld waar. Zonder een lichaam zouden wij niet kunnen leven. Alles wat wij hebben mee gemaakt in ons leven hebben we via ons lichaam ervaren en heeft een imprint gemaakt op ons lijf.

Je houding, spierspanningen, je adem; alles vertelt iets over jouw leven. Als je vroeger bijvoorbeeld bepaalde emoties binnen moest houden, of niet werd ontmoet in je behoeftes aan geborgenheid en liefde kan het zijn dat deze ervaringen zich vast hebben gezet in je lichaam. Met je hoofd kun je dit al lang vergeten zijn of weggedrukt hebben, maar het lijf kan jouw verhaal nog steeds vertellen, jouw lijf liegt nooit. En daarom zit hier ook een enorme wijsheid in verborgen.

Terwijl je met je hoofd bepaalde ervaringen wellicht al lang bent vergeten of hebt weggedrukt, blijft je lichaam in staat om jouw verhaal te vertellen; jouw lichaam liegt nooit. Hierin schuilt een enorme wijsheid. Misschien herken je het wel: tijdens een intens drukke periode houd je met wilskracht stand. Maar zodra er zelfs maar een kort moment van ontspanning komt, zoals in het weekend of op vakantie, word je ziek. Mogelijk wil jouw lichaam je op dat moment iets vertellen. Via lichaamsgericht werken kun je leren om naar je lichaam te luisteren en de wijsheid ervan te integreren in je dagelijks leven.

Hoe ziet lichaamsgerichte therapie er praktisch uit?

Lichaamsgericht werken vormt een zeer praktische en ervaringsgerichte benadering in vergelijking met bijvoorbeeld de reguliere cognitieve gedragstherapie. Hierbij richten we ons, naast gesprekken, voornamelijk op beweging, oefeningen, en ervaringen. Het doel is om je lichaamsbewustzijn te vergroten en specifiek aandacht te schenken aan datgene wat nog in het duister van je onderbewuste verborgen ligt. Een groot deel van ons dagelijks leven wordt namelijk beïnvloed door ons onderbewuste, waar we vaak op automatische piloot functioneren. Dit zijn onze ‘blinde plekken’, waar ons hoofd geen zicht op heeft. Hier herhalen we vaak wat we altijd hebben gekend. Door het lichaam te laten spreken kunnen we vaak licht schijnen op deze onderbewuste lagen en hierdoor ruimte creëren voor een nieuwe beweging, zodat je oude patronen kunt doorbreken. Als er meer begrip komt op de gevoelswereld van je lichaam kun je jezelf weer meer als een geheel ervaren: zowel je hoofd/brein, als de rest van je lichaam horen bij jouw, zijn jouw thuis.

Afhankelijk van jouw specifieke hulpvraag kunnen de methodieken en technieken variëren die ik gebruik in de sessies. Hier zijn enkele praktische aspecten die vaak aan bod komen:

  • Gesprek en Observatie: Gesprekken, observaties en tussen-evaluaties zijn ook in het lichaamsgerichte werk een belangrijk aspect. Ook het observeren van de non-verbale signalen, zoals lichaamstaal en ademhaling, is een essentieel aspect in dit vak. Het merendeel van de communicatie gebeurt namelijk non-verbaal.
  • Bewustwordingsoefeningen: Ik zal je gaan begeleiden in oefeningen om je bewust te maken van je lichaamssensaties, ademhaling en bewegingen. Dit kan helpen om jezelf beter te leren voelen én begrijpen. Door je lichaamsbewustzijn te vergroten, kun je jezelf steeds meer als een geheel ervaren: je lichaam én je geest horen bij jou.
  • Beweging en Expressie: De therapie bevat vaak bewegings- en expressieve elementen, zoals dans, ademwerk, bio-energetische oefeningen of andere vormen van fysieke expressie. Het doel hiervan is uiting te geven aan je binnenwereld en daarmee licht te werpen op onderbewuste lagen.
  • Mindfulness en Meditatie: Lichaamsgerichte therapie omvat vaak mindfulness- en meditatiepraktijken om je te helpen in het moment te zijn en je bewust te zijn van lichaamssensaties. Hierbij horen ook actieve meditaties, waarin fysiek bewegen of je stem gebruiken een integraal onderdeel is van het meditatieve proces.
  • Huiswerkopdrachten: Aan het einde van een sessie kan ik suggesties doen voor oefeningen of reflecties om thuis voort te zetten, waardoor de integratie van het groeiende lichaamsbewustzijn in het dagelijks leven wordt bevorderd.

Binnen de lichaamsgerichte aanpak maken we gebruik van de metafoor van het “innerlijke kind”. Zoals eerder genoemd, heeft wat je in je kindertijd hebt meegemaakt een aanzienlijke invloed op wie je nu bent als volwassene. Door je innerlijke kind te leren kennen, te begrijpen wat het vroeger nodig had maar niet heeft ontvangen, kun je oude patronen doorbreken en leren jezelf nu wel te geven wat je nodig hebt. Hierover vertel ik meer in het volgende stuk.

"And I said to my body, softly, 'I want to be your friend'. It took a long breath and replied: 'I have been waiting my whole life for this'."

Primal Rebirth® Therapie

Primal Rebirth® Therapie is de naam van de lichaamsgeoriënteerde vorm van (psycho)therapie waarin ik ben opgeleid. Het is een holistische benadering die de mogelijkheid biedt om opnieuw in contact te komen met je ware essentie. In deze lichaamsgerichte aanpak staat het verkennen van jouw innerlijke kind centraal.

Tussen je geboorte en ongeveer je zesde levensjaar is het mogelijk dat je (gedeeltelijk) jouw essentiële kwaliteiten bent kwijtgeraakt. In de eerste zes jaar van ons leven vormen zich diepgewortelde overtuigingen over onszelf, die vaak onbewust nog steeds ons hedendaagse gedrag beïnvloeden. Hoewel ervaringen op latere leeftijd ook van invloed kunnen zijn, ligt de basis van hoe we onszelf en de wereld ervaren vaak in de eerste jaren van ons leven.

Primal Rebirth Therapie is de lichaamsgeoriënteerde vorm van (psycho)therapie waar ik in opgeleid ben. Het is een holistische benadering die je in de gelegenheid stelt om weer opnieuw in contact te komen met je ware essentie. Vanuit de lichaamsgerichte werkwijze staat het leren kennen van jouw innerlijke kind centraal. Ergens tussen de allereerste momenten in de baarmoeder tot aan ongeveer ons 6e levensjaar zou het kunnen dat je

(gedeeltelijk) jouw essentiële kwaliteiten kwijt bent geraakt. In de eerste 6 jaar van ons leven vormen zich onze diepste overtuigingen over onszelf, vanuit waar wij (vaak onbewust) hedendaags nog steeds naar handelen. Natuurlijk kunnen ook ervaringen op een latere leeftijd grote invloed hebben op ons. Maar de basis hoe we onszelf en de wereld ervaren is gelegd in de eerste jaren van ons leven. 

Als gevolg van mogelijk niet positief ontvangen te zijn in jouw essentiële kwaliteiten zoals speelsheid, uitbundigheid, openheid, nieuwsgierigheid, sensitiviteit, creativiteit, spontaniteit, enzovoort, heb je wellicht geleerd deze aspecten te verbergen. Misschien was er geen ruimte in het gezin om echt kind te mogen zijn. Mogelijk moest je vroeg al voor jezelf zorgen, of juist voor je ouders. Het kan zelfs letterlijk onveilig zijn geweest, waardoor je hebt geleerd je volledig terug te trekken in je hoofd. Deze ervaringen kunnen leiden tot overtuigingen als “Ik ben het toch niet waard”, “Ik doe er niet toe”, “Ik ben niet goed genoeg”, “Ik ben niet om van te houden”, “Ik mag er niet zijn”.

Wanneer je jezelf afsplitst van je essentie en levensbron, houd je je natuurlijke beweging in, en dat kost veel energie. Vaak leven we onbewust nog steeds vanuit oude beperkende overtuigingen in ons volwassen leven. Door je innerlijke kind te leren kennen en zowel het gemis en de pijn als je pure, essentiële kwaliteiten in het licht te zetten, kun je jezelf dieper leren begrijpen en ervaren. Op deze manier kun je leren om je innerlijke kind bij de hand te nemen en voor hem of haar te zorgen. Je kunt leren om vanuit een nieuwe, positieve overtuiging naar jezelf te kijken en je zo datgene te geven dat er vroeger ontbrak. Dit stelt je in staat onafgemaakte bewegingen nu af te maken en je weer veilig te voelen in je lichaam. Als volwassene kun je nu de gevoelens dragen die eerder niet te dragen waren. Lichaamsgerichte therapie kan helpen om dit draagvermogen te vergroten. Daardoor kun je weer in contact komen met je levensbron, je energie, jouw essentie. Zo kun je de weg terug naar jezelf vinden en je leven op jouw unieke manier kleur geven. 

Dan splits je jezelf af van je essentie en je levensbron en houd je je natuurlijke beweging in. En vaak leven we ook in ons volwassen leven nog steeds onbewust vanuit deze overtuigingen. Door je innerlijke kind te leren kennen en zowel licht te schijnen op het gemis en de pijn, als ook op je pure, essentiële kwaliteiten, kun je jezelf dieper leren begrijpen en ervaren. Dan kun je leren om je innerlijke kind bij de hand te nemen en voor hem of haar te zorgen. 

Je kunt leren om vanuit een nieuwe, positieve overtuiging naar jezelf te kijken en je zo datgene te geven dat er vroeger niet was. Zo kun je onafgemaakte bewegingen afmaken en je weer veilig voelen in je lijf. Nu, als volwassene, kun je de gevoelens dragen die vroeger niet te dragen waren. Lichaamsgerichte therapie kan helpen om dit draagvermogen te vergroten. En hierdoor kom je ook weer in contact met je levensbron, jouw energie, je essentie. Zo kun je de weg terug vinden naar jezelf. En vanuit daar op jouw unieke manier je leven kleur geven.  

Op deze reis begeleid en steun ik jou graag. Spreekt deze therapievorm je aan? Vind je het fijn dat ik een tijd met je mee reis en we samen op zoek gaan naar jouw essentiële kwaliteiten, naar jouw thuisplek? Of heb je naar aanleiding van deze tekst nog vragen? Voel je vrij om mij te benaderen met je vragen of voor een vrijblijvende en gratis kennismaking. 

Hier kun je lezen hoe anderen de sessies met mij hebben ervaren. 

Ik bied therapie aan in het Nederlands, Engels en Duits. 

"The child you used to be could have the key to the lock you're looking at now."

PRAKTISCHE INFORMATIE

Hoe verloopt een traject?

Allereerst plannen we een vrijblijvend, gratis kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek ontmoeten we elkaar in mijn praktijkruimte en nemen we uiterlijk een uur de tijd om elkaar te leren kennen. Dit is de gelegenheid waarin je vragen kunt stellen en we samen kunnen onderzoeken of er een klik is en of je deze reis samen aan wilt gaan of niet. Voel je vrij om dit te verkennen; zowel een ‘ja’ als een ‘nee’ na dit gesprek is welkom.

Als we besluiten verder te gaan, plannen we een intakegesprek in. Hiervoor reserveer ik iets meer tijd (uiterlijk 90 minuten) om jou beter te leren kennen, je verhaal te horen en samen een hulpvraag te formuleren die de rode draad zal vormen voor de sessies. Tijdens het traject zullen we regelmatig evalueren en de hulpvraag indien nodig aanpassen.

Daarna plannen we jouw eerste sessie in. Na ondertekening van de behandelovereenkomst kunnen we samen aan de slag. Hoe het traject verder verloopt, is sterk afhankelijk van jouw individuele behoeften. Misschien heb je een specifiek vraagstuk dat kort aandacht nodig heeft, of misschien willen we een dieper, langer traject ingaan. Veel is mogelijk, en ik denk graag met je mee over wat het beste bij jou past.

Nog een aantal tips voor je eerste sessie(s):

  • Het is fijn om makkelijke kleding te dragen waarin je comfortabel in kunt bewegen
  • Ik raad je aan om na de sessie wat ruimte in te plannen om alles rustig te kunnen laten bezinken
  • Er staat altijd een kopje thee voor je klaar. Ik kijk er naar uit je te zien!

Locatie en Tariefen

Een individuele sessie kost 75€ voor een uur, met een mogelijke uitloop tot 75 minuten.

Voor de intake, die vaak iets langer duurt (uiterlijk 90 minuten), hanteer ik dezelfde prijs.

De sessies vinden plaats in een fijne praktijkruimte in de stad Groningen, vlakbij het Noorderplantsoen. De ruimte bevindt zich in het cursuscentrum Open de Poort (https://www.opendepoort.nl/), een voormalig klooster met een bijzondere, serene sfeer. Het is goed bereikbaar per fiets of openbaar vervoer vanuit het station. Parkeren is mogelijk tegen betaling in de Moesstraat of in de nabijgelegen parkeergarage Boterdiep. Dankzij de nabijheid van het park zit het centrum in een rustige omgeving, ideaal om de sessie daarna rustig te laten bezinken met een wandeling in het park of door even te zitten bij de vijver..

Adres
Moesstraat 20, 9717 JW Groningen

Vergoeding Zorgverzekering

Met een aanvullende zorgverzekering kun je de individuele sessies lichaamsgerichte therapie deels vergoed krijgen. Naast aangesloten te zijn bij de beroepsvereniging SBLP ben ik namelijk ook opgenomen in het HBO-register van de koepelorganisatie RBCZ. 

Hieronder vind je een overzicht welke aanvullende zorgverzekerings-paketten hoeveel vergoeden in 2024. Het is altijd aan te raden om bij je zorgverzekeraar dit nog eens dubbel te checken. Meestal valt lichaamsgerichte therapie onder alternatieve geneeswijzen of alternatieve zorg.

NL